torsdag 24 december 2009

God Jul

"Det strålar en stjärna förunderligt blid. I öster på himlen hon står. Hon lyst över världenes oro och strid i nära två tusende år.
När dagen blir mörk och när snön faller vit, då skrider hon närmre, då kommer hon hit, Och då vet man, att snart är det jul.

Ty julen är härlig för stora och små, är glädje och ljuvaste frid.
Är klappar och julgran och ringdans också, är lycka oändligen blid. Är ljus, allas ögon då stråla som bäst, och stjärnorna tindra som mest, och där ljuset är - där är det jul!"


Natt över Betlehem.

Den här sången har inte riktigt samma innebörd för för mig längre. Förr var det en vacker julsång som kändes mysig och full av tradition, men perspektiven har förändrats. För två år sedan åkte jag till Palestina/Israel och och fick uppleva mer än jag någonsin trott. Jag tycker själv att jag har rätt bra koll på vad som händer på västbanken och i övriga landet, men detta var verkligen en ögonöppnare. Den strålande stjärnan kan lika gärna vara en bomb som briserar och julen är inte så härlig och full av frid, när man inte har någonstans att bo för att man blivit utkörd ur sitt hem där man bott i 40 år, med en timmes varsel.

En stark minnesbild jag har var från Betlehem är när jag satt på ett hustak med en värdfamilj och såg aftonstjärnan lysa klart från himlen, mitt i denna kaotiska stad bakom muren som numera delar det heliga landet. Det var en speciell känsla att sitta där och tänka på julen och stjärnan över Betlehem.

I dag ska jag sända en tanke till alla dem som har det jobbigt och vara mycket tacksam över hur bra vi har det.

onsdag 16 december 2009

Blomtillverkning och att göra listor

Jag har gjort en rolig sak den här, förövrigt ganska vardagliga och trista, veckan. Här i stan finns det en finfin blomsterbutik som har diverse kurser. Den här gången skulle det handla om julgrupper. Jag anmälde mig, för jag tycker det är kul att inspireras av proffs på området. I vanliga fall planterar jag bara hejvillt själv.

Så här blev min skapelse:




Jag och mannen har tagit oss i kragen när det gäller husbyggandet. Ikväll har vi i bästa "arga snickaren" anda gjort listor på vad som behöver göras på bottenvåningen. Vi har skrivit upp varenda detalj och har planer på att hinna rätt mycket under jullovet.


Tänk, när vi har stykit över alla punkter här är halva huset färdigt.

lördag 12 december 2009

Före och efter, del 4

Badrummet är det senaste rummet vi fått färdigt och så här såg det ut när vi började. Det var en del av det gamla köket och vi har rivit väggar för att få till detta rum. Det syns bland annat på elementet som står mitt i rummet.


torsdag 10 december 2009

Före och efter, del 3

Det blev sommar och utesäsongen började. Vi dränerade runt huset och murade igen garaget.



tisdag 8 december 2009

Före och efter, del 2

Del två i renoveringen av rucklet blev vardagsrummet. Vi fick börja med att riva allt som redan var gjort för att tilläggsisolera, sätta ny gips, bygga nytt tak och lägga golvvärme innan vi lade dit ny parkett. Tyvärr var den gamla parketten helt förstörd, annars hade vi givetvis sparat den.


måndag 7 december 2009

Vi har det ganska bra trots allt

Maken och jag råkade se på TV i helgen. Det hör inte till vanligheterna vill jag lova. På TV:n visades Arga snickaren. Det kändes skönt att se att det finns dem som har det värre än vi. Uj uj uj. Kolla här! Vi har det rätt bra ändå. Trots att vi bor i ett renoveringsprojekt. Vi försöker slutföra ett rum åt gången i stället för att renovera hela huset samtidigt.

söndag 6 december 2009

Före och efter, del 1

Ibland när jag känner frustration över att vi inte gör något på rucklet brukar jag känna att det är massor kvar att göra. Visst är det mycket kvar, men när jag börjar minnas tillbaka inser jag att det faktiskt har hänt en hel del som jag knappt kommer ihåg längre. Dessutom är mycket av det vi gjort, sådant som inte syns nu när det är färdigt, som till exempel att byta el, avlopp och vatten, eller bytet av alla fönster i huset.

Så här när det närmar sig nyår brukar de flesta medier ha någon slags summering av året som gått, så även denna blogg. I dag tänker jag starta en min sammanfattning. "Före och efter", av det vi renoverat hittils. Först ut är köket, som var det allra första vi startade med efter att vi köpt huset.


Så här såg det ut från början. Köket låg på annan plats i huset, så vi kunde fortsätta laga mat medan vi renoverade.

Resultatet blev så här: