tisdag 7 augusti 2012

Lekstugan, del två

Att bygga en lekstuga tar mer tid än man tror, speciellt när det regnar hela tiden. Efter att vi satt upp alla väggar på lekstugan fick vi täcka den med presenningar och vänta några dagar. Medan vi väntade målade vi brädorna som ska täcka lekstugan. Anledningen till att vi målade första varvet innan vi satte upp dem är att vi slipper vita glipor när träet torkar i hop och och det är omålat under.


På bilden syns det också att vi fått upp takstolarna. Nästa steg är att sätta in fönstrena, men det får vänta några dagar. Det måste sluta regna och färgen på fönstren måste torka.




söndag 5 augusti 2012

Lekstugeprojektet är påbörjat

Efter många om och men kom vi så äntligen igång med att bygga lekstugan. Vi hade funderat fram och tillbaka om vi verkligen skulle lägga ner tiden på att bygga en lösvirkes-lekstuga eller köpa en färdig byggsats. Vi har kollat på otaliga lekstugor i prisklasser från 3 000 upp till 15 000 kronor. Det som slagit oss är att de allra flesta är bygda i för vekt virke. Vi vill att vår lekstuga ska stå i många år. Därför bygger vi en egen. Maken gjorde en ritning i ett kollegieblock och åkte och köpte virke.

Sedan satte vi i gång. Vi började med att gräva ur för lecastenen och lägga grus där de ska stå. Detta för att få luftning under stugan, så att det inte möglar underifrån.


Sedan byggde vi ramen (i tryckimpregnerat virke) som lekstugan ska stå på. På ramen lade vi golvet.


Nästa steg var att bygga ihop väggarna. Det gjorde vi på golvet i grannens garage för att få raka väggar. Väggarna är byggda av virke med dimensionerna 45*95 och är reglade i cc 60. Det vill säga att det är 60 cm mellan varje regel. Det var inte svårt att skruva fast väggarna i golvet, men det var lite trixigt att få alla väggar i lod. Där är det bra att ha hjälp av ett vattenpass.




Fortsättning följer ...